Sanja

Micellába formulált Q10 - Tudományos háttér

Mindenki szeretné elkerülni az öregedést

Napjainkban már a tudomány azzal kecsegtet, hogy az öregedés megelőzésében az elkövetkező 15-20 évben hatalmas áttörés várható. Azonban minden út egy lépéssel kezdődik és az első lépéseket már ma meg kell tennünk!

Fontos lépés a megoldásban

A bőr esetében idáig az antioxidánsokkal  a bőrben lévő kollagént és más anyagokat védtünk.  Ezeket az anyagokat a bőrben lévő sejtek termelik és a sejteken kívül helyezkednek el.  A ráncok és a bőr elvékonyodása ott alakul ki, ahol a kollagén és a vízmegtartó hialuronsav mennyisége csökken. A csökkenés azonban nem csak a rostok pusztulásból ered. Sokkal nagyobb szerepe van a termelésükért felelős sejtek pusztulásnak, hiszen a sejtek pusztulása miatt ezeknek a fontos anyagoknak a termelése is egyre rohamosabb mértékben csökken. 

Miért előnyös a Q10?

Más antioxidáns (C-vitamin, E-vitamin) nem tudja helyettesíteni a Q10-et mivel a Q10 az egyetlen anyag amely a mitokondriumok pusztulását és a sejtek programozott önmegsemmisítését gátolni vagy lassítani tudja.

Miért kell kisméretű részecskék (micellák vagy liposzómák) formájában adni a Q10-et?

Két okból is célszerű a Q10-et micellák vagy liposzómák formájában adni:

- Maga a Q10 nem oldódik vízben. A sejten belül is csak a sejtek membránjában található meg.  A liposzómák sejtmembrán modellek, amelyek a sejtek membránját alkotó lipidekből, legtöbbször szójából izolált lecithinből épülnek fel.  A micellák jóval kisebbek és olykor más segédanyagokat is tartalmaznak.  Mindkét forma saját maga azonban „vizoldékony”, azaz szabadon mozog a vizes folyadékokban, így a sejtek közötti térben is.

- A másik lényeges előny, hogy a tudomány az utóbbi években feltárta, hogy méretüknek köszönhetően ezeket a mindössze néhány 10-max 100 nm átmérőjű részecskéket a sejtek könnyeben veszik fel, ezért az ilyen módon csomagolt Q10 nagyobb hatékonysággal jut el a sejteken belül található mitokondriumokhoz. A bőr is az immunrendszer fontos része, véd a külső káros hatásoktól és káros anyagok bejutásától. Ez a fontos funkciója azonban gátat szab a jótékony hatónyagok felszívósásának is. Erre nyújt megoldást a rendkívül kisméretű micella, mely lehetővé teszi a Q10   hatékonyabb illetve szabadabb mozgását. Már pedig a Q10 is csak akkor lehet jobb a többi antioxidánsnál, ha sikeresen be is jut a sejtekbe és eljut a mitokondriumokig.